Infokafana: Specialna vojna proti družbi. 4. oktober 2024. Free Öcalan Global Days: 1-10 October 2024. A-Infoshop. Ljubljana. Slovenia.

Infokafana: Specialna vojna proti družbi

Petek, 4. oktober 2024, ob 20h

A-Infoshop, AKC Metelkova mesto, Ljubljana

V senci genocidne agresije Izraela nad palestinskim narodom se nadaljuje tudi vojna turške države proti demokratičnim silam v Kurdistanu. Ta poteka manj konvencionalno, predvsem pa skrito od oči in je mnogokrat označena za specialno vojno. A njene posledice so enake posledicam drugih vojn: številne žrtve ter dolgoročna devastacija regij in družb.

Izraz specialna vojna med drugim pomeni “niz koordiniranih političnih, ekonomskih, psihološko propagandnih, obveščevalno subverzivnih, terorističnih in pogosto tudi vojaških aktivnosti, ki jih ena ali več držav skupaj izvajajo proti različnim gibanjem z namenom zagotovitve svojih političnih, ekonomskih, vojaških in drugih interesov”. In sicer tako, da “v ciljanem gibanju med nasprotujočimi se frakcijami povzročijo spore, nemire in druge napetosti ter s tem v končni fazi ustvarijo pogoje za odprto vojaško posredovanje”. Med zanimive primere “specialnih operacij” iz zgodovine lahko umestimo tudi Operacijo Gladio (NATO) in COINTELPRO (ZDA).

V primeru vojne v Kurdistanu je tarča turške države revolucionarna perspektiva in strukture Gibanja svobode Kurdistana, ki v Rojavi in drugih regijah nasproti dominantnemu sistemu nacionalnih držav postavlja alternativno obliko družbene organizacije, poznano tudi kot demokratični konfederalizem.

V luči hudih zaostritev razmer na bližnjem vzhodu ni nezanimivo, da gibanje in njen zaprti voditelj Abdullah Öcalan skozi politične predloge in prakso za celotno regijo ponujajo mirno rešitev.

Na dogodku bomo v ospredje postavili vojno turške države proti Gibanju svobode Kurdistana ter kampanjo za osvoboditev njihovega voditelja Abdullaha Öcalana in njegove ideje. Na teoretski ravni bomo odprli vprašanje specialne vojne in v razumevanje globalnega militarističnega stroja umestili s tem vprašanjem povezane koncepte.

Uvodnim besedam bo sledila diskusija.

Tokratna Infokafana je pripravljena v sklopu Dnevov akcije proti militarizmu in nacionalizmu kot tudi v kontekstu mednarodne kampanje “Freedom of Abdullah Öcalan: A Political Solution to the Kurdish Question“. Slednja je globalna solidarnostna gibanja in družbe pozvala h Globalnim dnevom akcije za svobodo Öcalana.

V sklopu pobude v dneh od 1. do 10. oktobra po vsem svetu potekajo različni dogodki, katerih namen je opozoriti na ekstremne in nečloveške pogoje, v katerih je od leta 1999 na turškem otoku Imrali zaprt voditelj Delavske stranke Kurdistana Abdullah Öcalan. Prav tako je namen pobude zahtevati njegovo osvoboditev in skozi diskusijo o njegovih idejah prekiniti izolacijo, v katero je v zaporu potisnjen s strani turške države.

Ob tej priložnosti vas vabimo tudi k branju spodnjih brošur, ki posredno naslavljajo tudi teme tokratnega dogodka:
ADM: Opportunities and dangers of the third world war
ADM: The Theory of Democratic Modernity as a Guide for Building a New Internationalism

Z dogodkom lokalno antiavtoritarno gibanje nadaljuje dialog z Gibanjem svobode Kurdistana ter gradnjo strateškega zavezništva proti dominantnemu sistemu na globalni ravni. ★

Scroll to Top